Ajatuksia 20.4.24
Yrittäjän ensiaskeleet Bulevardilla ja ajatuksia hyvinvoinnista
Kuten lapsetkin tekevät, minun on ensin opittava kävelemään ennekuin pystyy liikkumaan vakaasti ja vauhdilla. Minun yritystoimintani suunta on kuitenkin selkeä ja tahto vahva saada liki eläkeikää olevat tai jo eläkkeelle jääneet henkilöt havahtumaan hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja sen parantamiseen.
Tunnetko ainakin välillä itsesi väsyneeksi, onko unettomuutta, nouseeko painosi, vaikka yrität sitä hillitä, onko vaihdevuosivaivoja, nivelkipuja tai muita fyysisiä vaivoja?
Entä mietitkö tulevaisuutta ja sen hallintaa. Riittääkö rahat, jos jäät eläkkeelle, mistä pitäisi luopua. Riittääkö lisääntynyt vapaa-aika korvaamaan ne hyvät ja elintasoa merkitsevät asiat, joita olet arvostanut? Entä parisuhde, hyrrääkö hormonit vai tuntuuko olo kuivalta korpulta ja ärsytyskynnys matalalta.
Entä työelämässä, vieläkö on mukava lähteä työhön, onko siellä hyviä ihmissuhteita ja tärkeitä asioita hoidettavana. Tunnetko, että olet arvotettu osaaja työssäsi?
Motivaation löytäminen hyvinvoinnin parantamiseen voi alkaa pienistä asioista ja oivalluksista. Ehkä olet jo kokeillutkin useammanlaista. Ikääntyvän kannattaa valita realistiset tavoitteet, sellaiset, jotka ovat mahdollista saavuttaa. Ne kannattaa yhdistää arvoihin, jotka ovat sinulle tärkeitä.
Pienet askeleet ja saavutukset voivat ruokkia motivaatiota ja tehdä matkasta vähemmän ylivoimaisen. Pilko suuret tavoitteet pienempiin osiin, kuten se tarina elefantin syömisestä opettaa.
Motivoi itseäsi tekemällä asioita, jotka tuottavat sinulle iloa ja tyydytystä. Hyvä mieli on mainio apuväline moneen vaivaan ja ongelmaan.
Ympäröi itsesi ihmisten kanssa, jotka tukevat ja kannustavat sinua. Oma perhe ja läheiset luovat positiivisen sosiaalisen ympäristön. Harrastukset ovat myös tärkeitä, voi kokeilla myös uusia vanhojen rinnalle.
Ole kärsivällinen, mikään ei tapahdu muutamassa viikossa, nauti pienistä edistymisaselista. Muutos vie aikaa, ja on tärkeää olla itselleen armollinen prosessin aikana.
Muista, että motivaatio on henkilökohtainen matka, ja se, mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi sinulle. Kokeile erilaisia strategioita ja löydä ne, jotka sopivat parhaiten sinun elämääsi ja tavoitteisiisi.
Pohtiessani verkkovalmennuksen ja -kurssin sisältöä teoreettisesti ja omasta kokemuksesta, tulin siihen tulokseen, että tärkein on uni ja lepo, vaikka hyvinvoinnin peruspilareiden erottaminen toisistaan osittain on vaikeaa tai mahdotonta.
Unen laadun parantamiseksi on olemassa useita suosituksia, jotka voivat auttaa sinua nukkumaan paremmin ja tuntemaan olosi levänneemmäksi. Esimerkiksi valon altistus päivällä, luonnollinen auringonvalo tai kirkas valo päivän aikana auttaa säätämään sisäistä kelloasi ja parantamaan unen laatua.
Sininen valo, jota elektroniset laitteet säteilevät, voi häiritä melatoniinin tuotantoa ja siten unen laatua. Käytä sinistä valoa suodattavia laseja tai sovelluksia ja vältä sinisen valoa illalla. Tämä on minulle vaikeaa, kun tuijotan sinistä valoa työpäivän aikana ja melko paljon illallakin tuottaessani sisältöä yritykseni käyttöön.
Säännöllinen unirytmi helpottaa tasamaan elimistöä. Pyri menemään nukkumaan ja heräämään joka päivä samaan aikaan. Olet varmasti huomannut, miten joskus esimerkiksi pitemmän loman aikana unirytmi on karannut ja muuttunut. Mutta kelloa voi säätää uudelleen.
Varmista, että makuuhuoneesi on pimeä, hiljainen ja viileä, talvella se on helppoa mutta onnistuuhan se kesälläkin. Kehitä itsellesi iltarutiineja, kuten lukeminen, äänikirjat tai meditaatio, jotka auttavat sinua rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa.
Ravintoa, liikuntaa ja palautumista on erittäin tärkeää tarkastella erikseen ikääntyessä. Joskus nimittäin voidaan ajautua liian niukkaan syömiseen, se johtaa vain aineenvaihdunnan hidastumiseen ja energiatasojen vähenemiseen, jolloin ei jakseta olla aktiivisiakaan. Tätä kannattaa välttää, eikä tehdä radikaaleja vähennyksiä syömisiin, vaan keskity katsomaan mitä syöt. Älä vähennä ruuan määrää, vaan korvataan huonompia vaihtoehtoja paremmilla. Syö riittävän paljon ja monipuolisesti ravintorikasta ruokaa ja karsi hiilihydraateista turhat kalorien lähteet pois.
Uusi ravitsemussuositus (2023) sisältää mm. ensimmäistä kertaa tieteellisiä suosituksia siitä, millainen ruokavalio on sekä terveellinen että ekologinen.
Nyt suositellaan entistä kasvipohjaisempaa ruokavaliota, kalansyönnin lisäämistä ja lihansyönnin vähentämistä. Nyrkkisääntönä on syödä mahdollisimman värikkäästi sekä tarpeeksi proteiinipitoisesti- ja kuitupitoisesti, tehdä ruokaa hyvistä raaka-aineista ja välttää tuotteita, joissa on lisättyä sokeria tai runsaasti suolaa.
On tärkeää muistaa, että liikunnan määrä ja intensiteetti tulisi sovittaa henkilökohtaisen kunnon ja terveydentilan mukaan. Lisäksi liikunnan tulisi olla monipuolista ja sisältää erityyppisiä aktiviteetteja, kuten tanssia, luonnossa liikkumista, vesijumppaa ja pallopelejä. Sellaiset lajit, jotka tuntuvat hyvältä ja tuovat iloa ovat parhaita.
Noin 6-kymppisille suositellaan myös kestävyysliikuntaa, hieman hikeä nostava ja hengästyttävä kestävyysliikunta suositus on noin 2,5 tuntia viikossa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi 30 minuutin kävelyä viidesti viikossa.
Lihaskuntoharjoittelua tulisi tehdä kahdesti viikossa. Tämä auttaa ylläpitämään lihasvoimaa ja ehkäisemään lihasmassan vähenemistä. Lisäksi venyttele ja kurottele, se auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja vähentämään lihasjännitystä.
Summa summarum: hyvinvoinnin avain on tasapainoinen yhdistelmä lepoa, ravintoa ja liikuntaa. Ja mukavaa seuraa.