Elintapalääketiede, vertauksia valmennukseeni
Osallistun webinaariin, jossa esiteltiin koulutusmallia ja uutta elintapavalmennusta. Suomessa vielä itselleni tuntematon elintapalääketiede herättää kiinnostusta, se on tieteelliseen näyttöön perustuva lääketieteen ala, jossa käytetään terveellisiä elintapoja kroonisina pidettyjen sairauksien ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja jopa parantamiseen. On tieteellisesti osoitettu, että hyvillä elintavoilla voidaan parantaa tällaisten sairauksien ennustetta.
Tässä pieni esittely saamastani webinaarista:
Elintapalääketiede on näyttöön perustuva lääketieteen ala, jossa terveellisillä elintavoilla ehkäistään, hoidetaan ja parannetaan kroonisia sairauksia.
Tämä tarkoittaa, että elintapalääketiede keskittyy terveellisten elintapojen käyttöön esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, tyypin diabeteksen ja lihavuuden hoidossa.
Elintapalääketiede perustuu tieteelliseen näyttöön ja korostaa kuutta keskeistä osa-aluetta:
1. Terveellinen ravitsemus: Kasvisten monipuolinen käyttö, välttäen prosessoituja lihatuotteita ja punaista lihaa.
2. Riittävä fyysinen aktiivisuus: Säännöllinen liikunta parantaa terveyttä.
3. Toimivat stressin säätelykeinot: Stressinhallinta on tärkeää kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyssä.
4. Riittävä ja laadukas uni: Unen merkitys terveydelle on kiistaton.
5. Päihteiden välttäminen: Alkoholi ja tupakka voivat vaikuttaa haitallisesti terveyteen.
6. Palkitsevat sosiaaliset suhteet: Hyvät ihmissuhteet tukevat terveyttä ja hyvinvointia.
https://falm.fi/mita-elamantapalaaketiede-on/
https://nha.fi/blogi/mika-ihmeen-elintapalaaketiede/
Tietämättä tästä koulutuksesta, olen itse luonut valmennusmallin FOKUS valmennus , jonka idean sain tehdessäni varsinaisessa työssäni lääkehoidonkoulutuksia sisällöntuottajana, nimenomaan kansansairauksien näkökulmasta.
Olen valinnut tärkeimmäksi kohderyhmäksi ikääntyvät, n 50-65 vuotiaat, joilla on jo haasteita jaksamisessa ja kenties terveydentilassakin.
Oma Parempi Elämä valmennus perustuu samoihin hyvinvoinnin perusteemoihin. Minun kokemukseni ja koulutukseni hoitotyöstä ja -tieteestä korostaa nimenomaan näitä ja toivon saavani auttaa ikääntyviä henkilöitä kohti parempaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
Terveys- ja hyvinvointivalmennus perustuu omaehtoiseen muutostoiveeseen, siinä ei esitetä uhkakuvia vaan avataan mahdollisia työkaluja, joilla muutos viedään käytäntöön.
Aluksi teemme tarvekartoituksen ja sen perusteella suunnitellaan yhdessä, mikä on se tärkein (tai tärkeimmät osa-alueet), joissa on korjaamista.
Elintapamuutokset eivät ole pika-apu vaan tavoitteena on pysyvä muutos. Tähän muutoksen olen valmis auttamaan ja tiedän, että se on todella mahdollista, omasta kokemuksestakin. Haluan, että elämästä löytyy iloa ja toivoa, terveyttä edistävät asiat motivoivat ja se on kivaa, ei pakkopullaa ja käskytystä.
Valitsin kohderyhmäksi oman ikäiseni. Tavoitteeseen kuuluu yksilön toimintakyvyn ja terveyden parantaminen, mutta myös yhteiskunnallinen näkökulma kannustaa. Olen huolissani mm oman alani, terveydenhuollon työntekijäpulasta ja siitä aiheutuvista palvelujen supistumisesta.
Seniorit ovat mielestäni suuri voimavara, joka on mielestäni myös työnantajien hyvä pitää mielessä. Kannan lippua meidän suurten ikäluokkien merkityksellisyydestä.