Terveys ja pikaohjeet

01.02.2025
Olen seurannut aktiivisesti viimeisen vuoden ajan somessa ja mediassa, miten meitä neuvotaan ja vinkataan terveyden ja hyvinvoinnin alueella. Klikkiotsikot ja luettelointi lupaa sitä ja tätä, tutkimuksia tulkitaan ja innostutaan asioista. Olen itsekin utelias kokeilemaan, mutta en suinpäin.

Tässä muutama havainto omana mielipiteenäni.

Tapauskohtainen uutisointi:

Sanomalehdet voivat uutisoida yksittäisistä tutkimuksista, jotka ovat ristiriidassa vakiintuneen tieteellisen tiedon kanssa.

Tämä voi johtaa siihen, että lukijat saavat harhaanjohtavan kuvan siitä, mitä tiede todella kertoo esimerkiksi terveydestä, ravitsemuksesta ja liikunnasta. 

Esimerkiksi jokin tutkimus voi väittää, että tietty ruoka-aine on haitallinen, vaikka suurin osa tutkimuksista ei tue tätä väitettä. Kyse on aina tulkinnasta ja tutkimuksiakin on hyvin monen tasoisia. 

Yksinkertaistaminen ja liioittelu:

Media voi yksinkertaistaa monimutkaisia tutkimustuloksia, mikä voi johtaa siihen, että lukijat eivät ymmärrä tutkimuksen kaikkia yksityiskohtia.

Ne voivat myös liioitella tutkimustulosten merkitystä, mikä voi antaa lukijoille väärän käsityksen siitä, mitä tutkimus todella osoittaa.

Esimerkiksi tutkimus, joka osoittaa pienen yhteyden tietyn ruoka-aineen ja sairauden välillä, voidaan uutisoida ikään kuin ruoka-aine olisi suuri terveysriski. Tai päin vastoin hyöty - jollain ruoka-aineella on suuri terveysvaikutus ja onko missä määrin (esim. tummasuklaa).

Pikalinkit ja "helpot" ratkaisut:

Media voi tarjota "pikalinkkejä" ja "helppoja" ratkaisuja mm. ravitsemukseen ja liikuntaan, jotka eivät perustu tietoon. Nämä "ratkaisut" voivat olla jopa haitallisia terveydelle.

Esimerkiksi jokin lehti voi mainostaa "ihme-dieettiä", joka lupaa nopeaa painonpudotusta, mutta joka voi olla epäterveellinen ja johtaa painon takaisin tuloon.

Virheet tutkimusten tulkinnassa:

Tutkimustuloksia voidaan tulkita väärin, mikä voi johtaa harhaanjohtaviin uutisiin.

Esimerkiksi voidaan sekoittaa korrelaation ja syy-seuraussuhteen.

Jos tutkimus osoittaa, että ihmisillä, jotka syövät paljon tiettyä ruoka-ainetta, on myös korkeampi riski sairastua johonkin tautiin, lehti voi päätellä, että ruoka-aine aiheuttaa taudin. Siitä saa toki maukkaan ja myyvän otsikon.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole totta, sillä voi olla muita tekijöitä, jotka vaikuttavat sekä ruokavalioon että terveyteen.

Miten välttää harhaanjohtavat uutiset:

Ole kriittinen lukiessasi uutisia terveydestä ja hyvinvoinnista.

Älä hylkää oikeaa tietoa, kokemusta ja näyttöä.

Muista, että yksittäiset tutkimukset eivät aina kerro koko totuutta.

Etsi tietoa luotettavista lähteistä, kuten esimerkiksi terveysalan ammattilaisilta ja tiedejulkaisuilta.

Älä luota "pikalinkkeihin" ja "helppoihin" ratkaisuihin.

Muista, että terveys ja hyvinvointi ovat monisyisiä asioita, joihin ei ole olemassa helppoja ratkaisuja. Mutta ratkaisuja on, ne tulee tehdä tarvittaessa yhdessä ammattilaisten kanssa.