Kehosuru
Katleena Kortesuo kertoo kirjassaan Tunteet tapissa: näin rakensimme puberteettisen yhteiskunnan, tunteista ja niiden nimeämisestä. Hän viittaa siinä mm. Helsingin Sanomien uutisointiin otsikolla kehosuru. Se on artikkelin mukaan psykologinen ilmiö, jossa ihminen vertaa esimerkiksi vartaloaan joko menneisyyden kehoonsa tai haaveilemaansa kehoon.
Tämä herätti mielenkiintoni, koska sisällöntuottaminen verkkovalmennuksiini on tuonut tämän esille jatkuvasti. Sitä paitsi netti on pullollaan ohjeita ja vinkkejä, kuinka päästä toiveidensa vartaloon.
- Ikääntyvien ryhmässä, johon itsekin kuulun, vanhenemiseen liittyvät kehomuutokset aiheuttavat kehosurua ilman muuta. Tunne pitää käydä läpi ja hyväksyä se ikääntymiseen liittyvänä tosi asiana.
- Edesmennyt veljeni, joka oli huomattavasti minua vanhempi, ohjeisti minua, kun täytin 50 v. että: "nyt se tuntuu pieneltä kriisiltä mutta kun täytät 60 v. ei tunnu enää missään". Aika lailla oikeassa oli veljeni Jokke.
Oman kehonkuvan parantaminen on prosessi, joka vaatii aikaa
ja kärsivällisyyttä.
Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua kehittämään myönteisempää
suhtautumista omaan kehoosi:
1. Kokonaisuuden näkeminen: Yritä nähdä kehosi kokonaisuutena yksittäisten osien sijaan. Tämä auttaa sinua arvostamaan kehoasi sen kaikissa muodoissa.
2. Fokuksen kääntäminen: Keskity siihen, mitä kaikkea kehollasi pystyt tekemään, sen sijaan että keskittyisit vain ulkonäköön. Tämä voi sisältää fyysiset saavutukset tai kehon tarjoamat aistimukset ja nautinnot.
3. Tunnista ja haasta kielteiset ajatukset: Tule tietoiseksi kehoon liittyvistä negatiivisista ajatuksista ja haasta ne. Kysy itseltäsi, ovatko nämä ajatukset todella totta.
4. Hyväksyntä: Hyväksy kehosi sellaisena kuin se on. Tämä ei tarkoita, että sinun täytyy rakastaa jokaista osaa itsestäsi, mutta voit oppia hyväksymään ne osana kokonaisuuttasi.
5. Terveelliset elämäntavat: Harjoita terveellisiä elämäntapoja, jotka tukevat kehosi ja mielesi hyvinvointia. Tämä sisältää ravitsevan ruokavalion, riittävän unen ja liikunnan, joka tekee sinut onnelliseksi.
6. Ammattilaisen apu: Jos koet, että kehonkuvan haasteet ovat ylivoimaisia ja vaikuttavat negatiivisesti elämääsi, harkitse ammattilaisen, kuten psykologin tai terapeutin, puoleen kääntymistä.
Muista, että jokainen keho on ainutlaatuinen ja arvokas. Myönteisen kehonkuvan kehittäminen on matka, joka vaatii aikaa ja itsemyötätuntoa.
Elämänohje K. Meskaselta:
- On tavallista, että mennyttä aikaa ja kehoa kaivataan, halutaan päästä siihen takaisin. Mutta jos menneestä ei pysty päästämään irti, elämä pysähtyy, eikä oman kehon kanssa voi elää nautinnollista elämää.
Katarina Meskanen on erikoispsykologi, psykoterapeutti, kouluttaja ja valmentaja, joka on kirjoittanut kirjan nimeltä "Rakas keho". Kirja käsittelee kehonkuvan haasteita, itsensä hyväksymistä ja oman kehon kurittamisesta luopumista. Se tarjoaa armollisempaa suhtautumista itseen ja opastaa, miten oppia rakastamaan omaa kehoaan.
Meskanen on työskennellyt pitkään kehonkuvaongelmien ja syömishäiriöiden parissa, ja hänellä on vahva osaaminen kehonkuvatyöskentelystä ja kehollisista menetelmistä. Kirjassa "Rakas keho" Meskanen korostaa ratkaisukeskeisyyttä ja antaa konkreettisia ideoita sekä harjoituksia kehonkuvan työstämisen tueksi.
Katarina Meskasen kirjan "Rakas keho" sanoma keskittyy kehonkuvan haasteisiin, itsensä hyväksymiseen ja oman kehon kurittamisesta luopumiseen. Kirja tarjoaa armollisempaa suhtautumista itseen ja opastaa, miten oppia rakastamaan omaa kehoaan. Se kannustaa lukijaa pohtimaan omaa kehosuhdettaan ja johdattelee omaksumaan uudenlaisen tavan olla sinut kehonsa kanssa.
Kirja korostaa ratkaisukeskeisyyttä ja antaa konkreettisia ideoita sekä harjoituksia kehonkuvan työstämisen tueksi. Se sisältää myös valokuvia erinäköisten ja -ikäisten naisten kehoista sekä kuvattavien tarinoita, jotka avaavat rohkeasti ja avoimesti omaa kehosuhdetta. Tämä henkilökohtaisesti puhutteleva teos on suunnattu kaikille, jotka haluavat oppia arvostamaan kehoaan sellaisena kuin se on.
Lähteet
Kehonkuva - mitä sillä tarkoitetaan? - Minde. https://minde.fi/kehonkuva/.
4 x vinkkiä parempaan kehonkuvaan - Tiedenaiset. https://www.tiedenaiset.fi/4-x-vinkkia-parempaan-kehonkuvaan/.
Kehonkuva - mitä sillä tarkoitetaan? - Minde. https://bing.com/search?q=Miten+parantaa+kehonkuvaa.
Tukea ja tietoa syömishäiriöistä | Syömishäiriöliitto. https://syomishairioliitto.fi/artikkeli/mika-kehonkuva.
Rakas keho by Katarina Meskanen | Goodreads. https://www.goodreads.com/book/show/53153653-rakas-keho.
PsyKat Katarina Meskanen. https://psykat.net/.
Rakas keho - Katarina Meskanen - Äänikirja - E-kirja - BookBeat. https://www.bookbeat.com/fi/book/rakas-keho-146037.
Rakas keho - Katarina Meskanen - Heidi Strengell | Varhaiskasvatuksen .... https://www.varhaiskasvatuksentietopalvelu.fi/Katarina-Meskanen/Rakas-keho.html.
Rakas keho - Katarina Meskanen, Heidi Strengell - sidottu .... https://www.adlibris.com/fi/kirja/rakas-keho-9789524519373.
Rakas keho - Katarina Meskanen - Äänikirja - E-kirja - BookBeat. https://www.bookbeat.com/fi/book/rakas-keho-146037.
Rakas keho - Katarina Meskanen - Heidi Strengell | Varhaiskasvatuksen .... https://www.varhaiskasvatuksentietopalvelu.fi/Katarina-Meskanen/Rakas-keho.html.
Rakas keho - Katarina Meskanen - Heidi Strengell | Tunnetaitoja .... https://www.tunnetaitojalapselle.fi/Katarina-Meskanen/Rakas-keho.html.Rakas keho Katarina Meskanen (+1) Kirja Kovakantinen - Suomalainen.com. https://www.suomalainen.com/products/rakas-keho.